9/30/2012

Aplikácia podnetov kyberkultúry v každodennosti


Statusom informačno-komunikačných technológií (ICT), to znamená nástrojmi kyberkultúry, sa zaoberalo mnoho štúdií. V tomto zamyslení sú kľúčové tieto otázky: Akú dôležitú úlohu zohrávajú v spoločnosti? Mali by nielen rodičia ovládať mediálnu gramotnosť? Sme pripravení na ešte dokonalejšie mediálne výzvy?

9/27/2012

Retro recenzia_Truman Capote: Raňajky u Tiffanyho a.k.a raňajky so slávou a uznaním


„Nehovorím, že netúžim po bohatstve ani po sláve. Jedno aj druhé mám na program, a raz sa to pokúsim získať, ale ak sa mi to podarí, chcem ešte vždy mať svoje ja.“ 

Rozsahom útla, 94-stranová, novela je príbehom o mladej, a dnes už kultovej, žene Holly Golightlyovej aj s jej nepomenovaným hrdzavým kocúrom. O živote hrdinky sa dozvedáme prostredníctvom retrospektívneho rozprávania narátora. Ten s ľahkosťou a so svojskými tendenciami rozpovedá, kedy a za akých okolností stretol nie veľkú puritánku, milovníčku mužov a bohémku v jednom.
Anotácia: Sú ich tisíce. Naivných, obyčajných, dobre vyzerajúcich mladých žien, ktoré si myslia, že sa zbavia priemernosti, každodennej tvrdej driny a budú žiť ako hviezda prvej veľkosti. Žiť americký sen podľa obrázkových časopisov, dnes aj podľa televíznej reklamy. Veď to vyzerá tak jednoducho - dostať sa na vrchol. Treba prekonať len pár prekážok, trochu sa pokoriť, trochu klamať, občas robiť niečo nie celkom fér, ale potom príde nádherný život celkom podľa predlohy z časopisu. Všetko ide ľahko, ľahúčko a už už sa sen naplní. Truman Capote zachytáva vo svojej novele Raňajky u Tiffanyho jeden taký pokus mladej dievčiny Holly a jej spolubývajúcej. Román vyšiel roku 1958 a hoci ešte nezachytil nástup televízie, aj tak naplno vystihol "život podľa reklamy"...

9/14/2012

Recenzia_Kate Mosse: Zimní duchovia



"... lásku som dovtedy chápal ako určitý druh podrobenia sa. Podľahnutie nejakému mocnému citu, stratu kontroly. Teraz mi láska pripadala ako prirodzená vec, niečo, o čom sa ani netreba zmieňovať, ako dýchanie alebo obracanie tváre k slnku za letného dňa." 

Oficiálna anotácia: Prvá svetová vojna okradla celú jednu generáciu o priateľov, milencov a zlatú mladosť. Freddiemu Watsonovi vzala milovaného brata a dočasne aj pokoj mysle. Bolestná strata a strach o vlastné duševné zdravie ho stále prenasledujú, preto hľadá východisko z neľahkej situácie. V zime 1928 Freddie cestuje po južnom Francúzsku. Aj táto krajina bola v dejinách svedkom mnohých krviprelievaní. V silnej búrke jeho auto zíde z cesty. Otrasený blúdi lesom a útočisko nájde v zapadnutej horskej dedine. Tu stretne Fabrissu, krásnu mladú ženu, ktorá tiež smúti za stratenou generáciou. V priebehu jedinej dlhej noci si Fabrissa a Freddie vzájomne vyrozprávajú svoje príbehy. A na úsvite Freddie zistí, že drží v rukách kľúč k záhade, ktorá mu zlomila srdce.

Striedavo napínavý, ľudsky dojímavý i strašidelný príbeh románu Zimní duchovia je o životoch, ktoré kruto zasiahla vojna, zmenila odvaha a zachránila láska. 

Kate Mosse: Zimní duchovia
originál: The Winter Ghosts
vydavateľstvo: Ikar
žáner: spoločenský román, mysteriózny román, historický román
preklad: Dana Brenčičová
počet strán: 175

kde kúpiť? TU


"Medzidiel" pred poslednou časťou Langd´oc trilógie - Citadelou - nás vtiahne do útrob dojímavého životného príbehu. Odohráva sa na pomedzí dvoch rozdielnych rokov, v dvoch rozdielnych francúzskych mestách. Začína sa v apríli 1933 a z neho sa na základe retrospektívneho rozprávania dostávame do decembra 1928. 

9/06/2012

Autorské šialenstvo #4

                                 
Ejha, po dvoch týždňoch sa vraciam s novým šialenstvom. Ani neviem, prečo som minulý týždeň zanedbala, ako sa vraví - výhovorka sa vždy nájde. Takže, svoju výhovorku si nechám pre seba a smelo predstavím autorku (opäť a zas je to ženská), ktorá ma vždy rozosmeje - ona je ozaj také slniečko - a to dosť nenúteným spôsobom. Jej knihy je radosť čítať - Susan Elizabeth Phillips.

9/04/2012

Knižné edície #1_Moderní díla fantasy od Laser-books


Dnes mi do nosa frnkla zaujímavá knižná edícia. Prvé, čo ma oslovilo, bola chytľavá obálka pripravovanej novinky Mlhy věčnosti. Tak som si pozrela stránku vydavateľstva a všetky ostatné covery nie sú o nič horšie, čo už je úctyhodnejšie. Obsah už mi nie je taký známy, keďže som ešte žiadnu z edície nečítala, ale podľa externých hodnotení a recenzií sa je na čo tešiť. 
Práve pri príležitosti vydania nového "člena" mi napadlo, že vytvorím kvázi (utorkové) meme. Teda si predstavme Moderní díla fantasy:

 

* * *
10. 

Novinka, ktorá vyjde v prvej polovici septembra
Mladý Galen Waylock je posledním strážcem snové brány, za níž vyčkává prastaré zlo lačnící po světě lidí. Galenova rodina ji střežila po tisíc let a snášela posměch světa, který tuto hrozbu pustil z hlavy coby pouhý mýtus. Dokonce i Galenův otec se zřekl svého postu. Vzdal se víry v jiný svět, opustil Věčnost i liduprázdné mainské pobřeží a cestoval po světě jako voják. Ale ve snovém světě zazněl bez povšimnutí varovný zvon. Nyní se v hlubinách probudili přisluhovači Temnoty a dlouhé, předlouhé roky služby dospěly ke konci. Do našeho světa vtrhlo vojsko bájných nestvůr a Galen s přáteli s nimi začali bojovat. Kvůli bitvě s nesmírnou temnotou se vrátil dokonce i jeho otec. Síly světla se shromáždily ve Věčnosti, a ta musí nápor ustát, jinak bude vše ztraceno. 

John C. Wright je jedním nejvýznamnějších talentů nového století a jeho debutová SF trilogie Zlatý věk si vysloužila nadšené recenze. Nyní v Mlhách Věčnosti navazuje na výjimečný fantasy románPoslední Strážce Věčnosti, vzrušujícím příběhem, který nadchne všechny své čtenáře.