12/31/2012

Vedenie je dnešná (ne)moc

´Veď už nič nové vymyslieť nemôžem.´ Aj to je možno jedna z výhovoriek, ktoré si hovoríme, ak máme niečo vymýšľať. Lenže vrchol svojho bytia sme ťažko dosiahli, keďže sme skôr v recesii (s vedomosťami), ako v progresívnom stave. Preto som sa trochu zamyslela. 

Už pred 400 rokmi si mnohí uvedomovali silu poznania, nevynímajúc aj skoršie obdobie. Aj keď predtým malo inú hĺbku, obsah, iné poňatie, inú hodnotu. Evokovalo silu inakšej moci. Tá sa často identifikovala s unitárnosťou a jednotou, ktorá nesmela byť diferencovaná. 

12/27/2012

RC Review_Rick Riordan: Červená pyramída (Kroniky Cartera Kana #1)

„Spravodlivosť znamená, že každý dostane, čo potrebuje. A jediná cesta, ako dostať, čo potrebuješ, je postarať sa o to sám.“ 


Iný, ozvláštňujúci... tak sa snaží podať Riordan svoj príbeh pre mladého, ale aj staršieho čitateľa. Tak uvidíme, či prepis digitálnej nahrávky pridá na autentickosti textu. Lebo rýdze nebezpečenstvo hrozí tak či tak... 

Rick Riordan: Červená pyramída (2012)
originál: The Red Pyramid (2010, Disney - Hyperion Books)
vydavateľstvo: Fragment
žáner: fantasy, myth fantasy 
preklad: Ján Ďurčo
počet strán: 407
Kde kúpiť: TU

Oficiálna anotácia: Myslíte si, že je to zábava nechodiť do školy, večne lietať po celom svete, voziť si so sebou iba to, čo sa zmestí do jedného kufríka, a nemať žiadny poriadny domov? Vyvediem vás z omylu!
Volám sa Carter Kane a mám 14 rokov. Už šesť rokov cestujem z miesta na miesto so svojím otcom, známym egyptológom. Poriadne nepoznám ani svoju vlastnú sestru Sadie, ktorá žije so starými rodičmi v Londýne. Vídavame sa len dvakrát do roka a tentoraz pre nás otec ešte navyše vymyslel extra nudnú prehliadku Britského múzea! Práve tu sa však začínajú naše najneobvyklejšie Vianoce, aké sme kedy so Sadie zažili. Zisťujeme desivú pravdu o našej rodine a spoznávame tajomných egyptských bohov oveľa lepšie než z otcových rozprávaní či exponátov v múzeu...


12/22/2012

Retro Mini Recenzia_Mór Jókai: Kráľ pirátov

"Aká to ľúbosť! Koľká samožertva! Vidí pred sebou otvorený raj. Ale v bráne raja stojí anjel s plamenným mečom a vraví: ´Spiatky odtiaľto, Barhelemy Rooberts!´"

Móric Jókai: Kráľ pirátov
originál: A kalózkirály
vydavateľstvo: Smena
žáner: dobrodružný román, historický román
preklad: Anton Beskid
počet strán: 106


Historická novela Kráľ pirátov vyšla u nás v čase vrcholného komunizmu. Hlavnou postavou sa stáva námorný pirát, Barthelemy Rooberts. Aj napriek statusu obávaného človeka, zavše oplýva vznešenými vlastnosťami. Už tu vidno prvé náznaky obdobia, v ktorom bol hrdina vytvorený. 

Rozpor nastáva vtedy, keď sa pod ťarchou rozmanitých skutočností mení jeho pôsobenie. Sekundantmi dobrodružnej línie novely sú túžba po lepšom živote a láska, ktorá nemala čas rozkvitnúť. Prím hrajú životné paradoxy – mať všetko a nemať nič v tých najneočakávanejších chvíľach. Autor príbeh popretkával rôznorodými postavami, dobrodružnými scénami a úsmevnými historkami okorenenými o nejednu slovnú hračku. Osviežujúca staromódnosť a hodnoty, ktoré by nemali, ale upadajú v dôsledku globalizačných tendencií, sú len ďalšími z možných plusov, prečo Kráľ pirátov disponuje atraktívnosťou aj dnes. Krátkosť textu je dokonale prebitá hutnosťou a bohatosťou výrazových prostriedkov. S rázom príbehu sa dá zrásť. Cítite jeho začiatočnú radosť a jasnosť, pričom nastáva agónia, keď nadídu ťažké časy pre obdivovaného hrdinu.

Ak sa aj vyskytnú nejaké zaťažkávajúce skúšky v čitateľovom vnímaní diela, nakoniec si uvedomí vzácnosť zážitku z prečítaného. Bude knihu brať zas a znova do ruky, aby prebral k životu neopakovateľné. 

"Kto ľúbi, vzdychá, kto ľúbi, zmľandravie, nie je súci za piráta."